Siirry pääsisältöön

Kaksi erilaista vappua

Ei simaa, ei tippaleipää, ei serpentiiniä, ei munkkia, ei valkolakkia...
Näitä yllä mainittuja asioita ei löydy kroatialaisesta vapusta... 

Olen aina vierastanut suomalaista vapunviettoa. Siinä on jotakin, mikä ei tehoa minuun... Mutta kroatialaista vappua olen aina valmis viettämään! Ja siksi juuri nyt minua harmittaa, etten ole Kroatiassa...

Krka-joen putouksien keskellä oli kuivunut puu
Ei simaa... Muistan kerran kun Kroatiassa äitini teki simaa vapuksi ja se oli mielestäni erittäin pahaa... Nimittäin se oli ensikosketukseni simasta (olisinkohan ollut silloin 13v?) ja se oli järkytys. Ei simassa ollut mitään vikaa, mutta se ei ollut sitä mitä odotin... Edelleenkään en pidä siitä. Voitte varmaan kuvitella miten se maistui kroatialaislle heidän ensimmäistä kertaa simaa maistaessaan... Heidän reaktiot olivat melko samat kuin minunkin...

Ei tippaleipää... Ei munkkia... Kroatiassa ei kumpaakaan tehdä vapuksi. sillä Kroatiassa ei syödä niin paljon öljyssä valmistettuja leivonnaisia, kuin mitä ns. kreemikakkuja. Kroatialaiset kreemikakut ovat kokonaan oma luku... Niistä kerron joskus myöhemmin.

Ei serpentiiniä... Suomalaiset sukulaiset lähettivät aina välillä serpentiinirullia Kroatiaan, mistä olin heille kiitollinen. Muistan sen, kun kerran sisustin huoneeni serpentiineillä, kaverini ihmettelviät miksi olin levittänyt roskia ympäri huonetta. He eivät ymmärtäneet serpentiinien tarkoitusta...

Ei valkolakkia... Tähän on lyhyt selitys, eli Kroatiassa ylioppilaat eivät saa lainkaan minkäänlaista valkolakkia. Joten minusta on ollut outoa suomalainen vappuinen valkolakkiperine... Vaikka omistan valkolakin, en ole keraakaan käyttänyt sitä lakkiaisten jälkeen.

Miten sitten vappu vietetään Kroatiassa? Kroatiassa vappua vietetään leppoisasti luonnossa rakkainpien kanssa. Vappuna ihmiset lähtevät porukassa luontoon retkeleimään, nauttimaan kevätauringosta ja grillaamaan. Jos kevät on ollut riittävän lämmin (Kroatian kevät on kuin Suomen kesä), vappuna voi jo löytää ensimmäisiä metsämansikoita. Muistan aina nauttineeni metsämansikoista ja retkeilystä vappuna.

Kroatiassa vappuna ei ole mitään erityisempää vappuruokaperinnettä, mutta useimmiten silloin isolla vartaalla grillaataan kokonainen sika tai lammas. Erityisesti muistan kerran, kun olimme vanhempieni ja ystäväperheen kanssa yhdellä vuorella vappuna vartaalla paistamassa lammasta. Lampaan paistamisesta vastannut mies kaatoi loppuvaiheessa olutta kokonaisen lampaan päälle, mistä lammas sai aivan ihanan lisämaun. Se oli elämäni parasta lammasta...

Itse suosin vapunviettoa kroatialaisittain, siksi en jaksa kovin paljon innostua juhlimaan vappua suomalaisittain... Mutta jokaisessa maassa juhlitaan maan tavalla... Iloista vapuniltaa kaikille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kroatialainen joulu

Kroatialainen joulu on täynnä erillaisia tapoja ja perinteitä. Joulu on kristillinen pyhä joka on Kroatian kansalle erittäin tärkeä osa kulttuuriperintöä. Myös roomalaiskatollisuus on ollut ja vieläkin on vahvana vaikuttajana jouluperinteissä. Tässä blogitekstissä pääset kurkstamaan millainen se oli joskus ja millainen se on nykyään. Lisäksi lopussa kerron millainen joulu meidän perheellä oli tänä vuonna. Lahjojen antamistapa Joulujuhlien valmistelut alkavat lahjojen antamisilla. Kroatiassa on tapana, että pyhän Nikolauksen päivän (6.12.) vastaisena yönä lapset jättävät saappaansa ikkunalaudalle. Yön aikana Nikoaus jättää saappaisiin kilteille lapsille karkkeja ja taas tuhmille lapsille saappaisiin ilmestyvät vain vitsat, jotka sinne jättää Nikolauksen avustaja Krampus (joka kuvaa pahaa henkea tai paholaista). Nykyään lahjoja annetaan myös jouluna, joten lapset saavat kahdesti joulukuussa lahjoja. Aikoinaan perinteinen kroatialainen joululahja oli koristeltu omena, jonka pojat antoi

Kroatialaisten ruokien pikakatsaus

Luvassa on pieni sukellus kroatialaiseen ruokamaailmaan. Maukkaita lukuhetkiä! :) Tässä on etelä rannikon tunnetuin savustettu ilmakuivattu kinkku - pršut. Se on voimakkaasti suolainen, mutta erittäin hyvä.  Itäisessä Kroatiassa tehdään paljon kotitekoisia makkaroita. Tämä kulen on ehdottomasti suosituin ja tulinenkin. Kroatian tunnetuin juusto on Paški sir, se on tehty lampaan maidosta perinteisin keinoin. Sarma. Siinä on särmää. Kyseessä on keittämällä valmistettu hapankaalikääryle, jossa on jauhelihaa ja riisiä. Tämä on yksi mun suosikkiruoista. Musta risotto ei kuulu mun herkkulistalle, mutta monet tykkäävät siitä (kuten minun vanhemmat). Sen musta väri tulee mustekalan musteesta. Grillaamalla paistettua lampaan lihaa... Voiko olla sen parempaa? Mureaa hyvin maustettua lihaa, pehmeitä uuniperunoita ja tomattikurkkusalaattia... Tämä on ehdottomasti mun suosikki. Varma valinta on purica s mlincima eli kalkkunaa ja kroatialaista kotitekoista pastaa. Siitä tyk

Sen seitsemää sorttia

Kroatiassa ruoka ja ruokakulttuuri vaihtelevat aluettain. Yhtä yhtenäistä ruokakulttuuria Kroatiassa ei ole, vaan kroatialainen keittiö on monien eri kulttuurien yhdistelmä. Se on huomattavan vaihtelevaa ja aluepainotteistakin. Kroatian ruokakulttuuri voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään: sisämaiseen ja välimerelliseen.  Kroatian sisämainen ruokakulttuuri on saanut vahvoja vaikutteita Itävalta-Unkariin alueelta, ja siinä on jossakin määrin turkkilaisia vaikutteitakin. Tälle keittiölle on tyypillistä ruokavalio vuodenaikojen mukaan,  slow-food – valmistamistapa sekä ruokalajien kirjo konstailemattomasta kansanruoasta aatelistapaisiin juhlaruokiin. Sisä mainen keittiö on aika raskas, varsinkin Välimeren keittiöön verrattuna. Liha on tärkein raaka-aine suunnilleen tässä järjestyksessä: sianliha, siipikarja, naudanliha, riista. Sisämaisessa Kroatiassa syödään – alueesta riippuen – paljon tuorejuustoa,  kalkkunaa ja ankkaa, sianlihasta jalostettuja tuotteita, papupatoja, unkarilaistyy