Siirry pääsisältöön

3889.2 - Tiensulkuja ja panssarivaunuja

Pastellinkeltainen Opel Kadett ajoi mutkaista tietä vuoristoalueen läpi kohti meren rantaa. Kevät oli täydessä kukassa ja vappuun oli enää pari päivä. Koko matkaseurueemme jännitti miten matkan käy, koska radiossa oli uutisoitu levottomuuksista ympäri Jugoslavian. Matkalla Etelä-Kroatiaan automme oli joutunut useamman kerran pysähtymään tarkastuspisteiden, tiensulkujen ja panssaripartioiden takia. Serbisissit eivät helpolla päästäneet meitä läpi, mutta isäni rohkeus ja vakuuttavat vastaukset riittivät aseistetuille sisseille, samalla kun äitini ja kaksi muuta lähettiä painoivat päänsä rukoukseen. Niinpä meidän seurue sai jatkaa matkaa kohti Zadarin rantakaupunkia, missä meillä oli lähettien kokous. Illalla seurueeseemme liittyi vielä kolme muuta lähettiä ja lapsi. Kaikki olimme helpottuneita ja kiitollisia Jumalalle siitä, että matka sujui hyvin, serbien vihamielisyydestä huolimatta. Mutta samalla tulimme entistä enemmän tietoisiksi, että serbit olivat tosissaan aloittaneet miehittämään Kroatiaa ja muita Jugoslavian osatasavaltiota.

Läheteistä kaikki muut olivat suomalaisia, paitsi isäni oli kroaatti. Paluumatkalla Itä-Kroatiaan poikkesimme juhlimaan isäni syntymäpäivää hänen kotikyläänsä Koprnoon. Siellä kaikki meidän sukulaiset ja naapuritkin yrittivät saada meitä luopumaan ajamisesta takaisin Itä-Kroatiaan Bosnian kautta, koska sillä reitillä oli serbien miehitetty alue. Mutta isäni oli vakuuttunut, että pääsemme läpi ilman suurempia ongelmia, sillä kaikki on Jumalan käsissä. Niinpä lähdimme matkaan jännittynein ja osittain myös pelokkain mielin. Melkein heti matkan alkumetreillä teillä oli näkyvissä serbialaissotilaita panssarivaunuineen ja kyrillisine teksteineen. Mitä lähemmäs Kninin kaupunkia lähestyimme, sitä enemmän panssarivaunuja ja sotilaita tiensulkuineen tuli vastaan. Kaupungin kaduilla ei paljon muita ihmisiä näkynyt. Tunnelma kaupungissa oli jännittynyt ja aavemaisen hiljainen. Vain epäystävälliset serbisotilaat aseineen olivat katukuvassa. Ajoimme rauhallisesti sydämet pomppien kaupungin läpi. Kaikilla oli tunne, että mitä nopeammin pääsemme kaupungista ulos, sen parempi.
Noin puolen tunnin päästä Kninin läpiajon jälkeen, kuulimme uutisista, että kaupunki oli suljettu kokonaan. Sinne ei enää kukaan päässyt sisään eikä ulos. Meidän matkaseurue oli viimeisten joukossa, jotka pääsivät Kninin läpi ajamaan. Se oli selvästi Jumalan varjelusta, sillä jos olisimme vähänkään myöhemmin menneet Kninin läpi, tilanne olisi voinut päättyä toisin. Jatkaessamme matkaa kohti Itä-Kroatiaa Bosnian läpi, näimme matkalla serbisissien lippuja ja kirjoituksia ”Tämä on Serbia”. Nämä kaikki merkit yhdessä enteilivät tulevista suurista vaikeuksista koko Jugoslaviassa. Tuo kokemus lisäsi tietoisuuttamme siitä, että sota on puhkeamassa hetkellä millä hyvänsä.
Jo paljon ennen matkalle lähtöä Slavonski Brodissa isäni oli naapurissa olevalle ortodoksikirkolle antanut avustusrahaa heidän kirkon rakennusurakkaa varten. Isäni oli saanut siitä tositteen, jonka hän otti mukaan kyseiselle matkalle tietäen, että jos serbit rupeavat hankaliksi, tuolla tositteella voi olla suurikin merkitys selviämisessä. Onneksi kyseistä paperinpalaa ei tarvittu käyttää, sillä Jumala piti huolen meistä. Kaikki pääsimme turvallisesti perille koteihimme, mutta jokainen alkoi miettimään miten tämä levoton tilanne kehittyy. Milloin syttyy sota?
Elimme vuotta 1991. Itse olin tuolloin juuri täyttänyt kolme vuotta. Asuimme äitini Marja-Liisan ja isäni Jakovin kanssa Slavonski Brodissa, Kroatian itäosassa, Kroatian ja Bosnian rajalla, vain Sava-joki oli välissä. Vanhempani olivat lähetystyöntekijöinä Jugoslaviassa Kroatian osatasavaltiossa, kuten myös muutama muu suomalainen. Mahdollisen sodan merkkejä näkyi jo ilmassa paljon ennen tätä.
Jugoslavia koostui kuudesta osatasavallasta, jotka olivat Kroatia, Slovenia, Serbia, Bosnia-Hertsegovina, Makedonia ja Montenegro sekä kahdesta Serbiaan kuuluvasta autonomisesta alueesta, eli Kosovosta ja Vojvodinasta. Jugoslaviassa Titon kuoleman jälkeen poliittinen tilanne alkoi olla erittäin kireä, mikä pikkuhiljaa kasvoi yhä aggressiivisemmaksi myös käytännössä. Tilanne alkoi uhkaavasti näyttää piakkoin räjähtävältä ruutitynnyriltä. Enää ei tarvittu kuin palava tulitikku tai soihtu, jotta ruutitynnyri räjähtäisi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kroatialainen joulu

Kroatialainen joulu on täynnä erillaisia tapoja ja perinteitä. Joulu on kristillinen pyhä joka on Kroatian kansalle erittäin tärkeä osa kulttuuriperintöä. Myös roomalaiskatollisuus on ollut ja vieläkin on vahvana vaikuttajana jouluperinteissä. Tässä blogitekstissä pääset kurkstamaan millainen se oli joskus ja millainen se on nykyään. Lisäksi lopussa kerron millainen joulu meidän perheellä oli tänä vuonna. Lahjojen antamistapa Joulujuhlien valmistelut alkavat lahjojen antamisilla. Kroatiassa on tapana, että pyhän Nikolauksen päivän (6.12.) vastaisena yönä lapset jättävät saappaansa ikkunalaudalle. Yön aikana Nikoaus jättää saappaisiin kilteille lapsille karkkeja ja taas tuhmille lapsille saappaisiin ilmestyvät vain vitsat, jotka sinne jättää Nikolauksen avustaja Krampus (joka kuvaa pahaa henkea tai paholaista). Nykyään lahjoja annetaan myös jouluna, joten lapset saavat kahdesti joulukuussa lahjoja. Aikoinaan perinteinen kroatialainen joululahja oli koristeltu omena, jonka pojat antoi

Kroatialaisten ruokien pikakatsaus

Luvassa on pieni sukellus kroatialaiseen ruokamaailmaan. Maukkaita lukuhetkiä! :) Tässä on etelä rannikon tunnetuin savustettu ilmakuivattu kinkku - pršut. Se on voimakkaasti suolainen, mutta erittäin hyvä.  Itäisessä Kroatiassa tehdään paljon kotitekoisia makkaroita. Tämä kulen on ehdottomasti suosituin ja tulinenkin. Kroatian tunnetuin juusto on Paški sir, se on tehty lampaan maidosta perinteisin keinoin. Sarma. Siinä on särmää. Kyseessä on keittämällä valmistettu hapankaalikääryle, jossa on jauhelihaa ja riisiä. Tämä on yksi mun suosikkiruoista. Musta risotto ei kuulu mun herkkulistalle, mutta monet tykkäävät siitä (kuten minun vanhemmat). Sen musta väri tulee mustekalan musteesta. Grillaamalla paistettua lampaan lihaa... Voiko olla sen parempaa? Mureaa hyvin maustettua lihaa, pehmeitä uuniperunoita ja tomattikurkkusalaattia... Tämä on ehdottomasti mun suosikki. Varma valinta on purica s mlincima eli kalkkunaa ja kroatialaista kotitekoista pastaa. Siitä tyk

3889.12 - Vaaroja ja varjeluksia

Varjeluksia vaarojen keskellä Muistan sen kun yhtenä aamuna isi meni lähikauppaan ostamaan ruokaa perheellemme ja sen aikana alkoi soida ilmahälytyksen sireeni. Heti mentiin äidin kanssa polville sängyn viereen ja rukoiltiin isille varjelusta. Ja sitä isi todellakin tarvitsi. Nimittäin isä oli jo paluumatkalla, kun sireenit alkoivat soimaan. Hän oli yhden rakennuksen kulman takaa tulossa, kun hänen edestään suhahti kranaatin sirpale. Jos isäni olisi kävellyt yhtään nopeammin, se kranaatin sirpale olisi osunut häneen. Ihmeellisesti Jumala varjeli isää tälläkin reissulla! Yhdessä vaiheessa isäni oli koko Itä-Kroatian ainoa luterilainen pappi, niinpä hän joutui monesti menemään hautaamaan ihmisiä ympäri itäistä Kroatiaa ilma- ja yleishälytysten aikaankin. Äidin kanssa meillä oli tapana rukoilla isän puolesta jokaisen reissun aikana välimatkan pituudesta huolimatta. Jälleen kerran Jakov on hautaamassa yhtä seurakuntalaista, kun ilmahälytyksen sireeni ilmoitti olemassaolostaan ja kaukaa k