Siirry pääsisältöön

Itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys

Itsenäistyminen ei ole koskaan ollut helppoa. Se on monesti vaatinut kärsivällisyyttä, oikeaa ajoitusta ja valmiuutta tuleviin haasteisiin, mutta myös verta, hikeä ja kyyneleitä. Itsenäisyys on suuri lahja, joka ei ole itsestäänselvyys. Sen eteen joutuu näkemään vaivaa ja uhrata aikaa.

Minulla on kaksi kotimaata. Toinen niistä täytti viime lokakuussa 22 vuotta ja toisella on tänään 96-vuotis syntymäpäivä. Nuoremmassa kotimaassani vieläkin näkyy jälkiä sodasta, joka käytiin itsenäistymisen puolesta. Kroatiassa vieläkin on erittäin voimakkaasti läsnä tietoisuus itsenäistymisen hinnasta. Siitä ovat tietoisia niin vanhat kuin nuoretkin. Vuodatettua verta, hikeä ja kyyneleitä itsenäisyyden puolesta ei pidetä itsestäänselvyytenä. Vanhemmassa kotimaassani on taas pieni pelko siitä, että osaavatko nuoremmat sukupolvet arvostaa sitä, mitä Suomi on kokenut itsenäistymisen puolesta. Ovatko he jo unohtaneet mitä isovanhemmamme ja sitä vanhemmat ovat uhranneet itsenäisen Suomen puolesta? Toivon, että asia ei ole näin. Miedän tulee aina muistaa mikä oli itsenäisyyden hinta ja arvostaa sitä.

Itsenäisyys on kallisarvoinen ja siitä saamme olla kiitollisia. Kroatia on itsenäinen maa ja niin on Suomikin. Molemmat maat ovat kokeneet millaista on olla jonkun toisen vallan alla. Sekä molemmat tietävät mikä on vapaus ja itsenäisyys. Olkaamme kiitollisia itsenäisestä kotimaastamme, joka meillä on!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kroatialainen joulu

Kroatialainen joulu on täynnä erillaisia tapoja ja perinteitä. Joulu on kristillinen pyhä joka on Kroatian kansalle erittäin tärkeä osa kulttuuriperintöä. Myös roomalaiskatollisuus on ollut ja vieläkin on vahvana vaikuttajana jouluperinteissä. Tässä blogitekstissä pääset kurkstamaan millainen se oli joskus ja millainen se on nykyään. Lisäksi lopussa kerron millainen joulu meidän perheellä oli tänä vuonna. Lahjojen antamistapa Joulujuhlien valmistelut alkavat lahjojen antamisilla. Kroatiassa on tapana, että pyhän Nikolauksen päivän (6.12.) vastaisena yönä lapset jättävät saappaansa ikkunalaudalle. Yön aikana Nikoaus jättää saappaisiin kilteille lapsille karkkeja ja taas tuhmille lapsille saappaisiin ilmestyvät vain vitsat, jotka sinne jättää Nikolauksen avustaja Krampus (joka kuvaa pahaa henkea tai paholaista). Nykyään lahjoja annetaan myös jouluna, joten lapset saavat kahdesti joulukuussa lahjoja. Aikoinaan perinteinen kroatialainen joululahja oli koristeltu omena, jonka pojat antoi...

Kroatialaisten ruokien pikakatsaus

Luvassa on pieni sukellus kroatialaiseen ruokamaailmaan. Maukkaita lukuhetkiä! :) Tässä on etelä rannikon tunnetuin savustettu ilmakuivattu kinkku - pršut. Se on voimakkaasti suolainen, mutta erittäin hyvä.  Itäisessä Kroatiassa tehdään paljon kotitekoisia makkaroita. Tämä kulen on ehdottomasti suosituin ja tulinenkin. Kroatian tunnetuin juusto on Paški sir, se on tehty lampaan maidosta perinteisin keinoin. Sarma. Siinä on särmää. Kyseessä on keittämällä valmistettu hapankaalikääryle, jossa on jauhelihaa ja riisiä. Tämä on yksi mun suosikkiruoista. Musta risotto ei kuulu mun herkkulistalle, mutta monet tykkäävät siitä (kuten minun vanhemmat). Sen musta väri tulee mustekalan musteesta. Grillaamalla paistettua lampaan lihaa... Voiko olla sen parempaa? Mureaa hyvin maustettua lihaa, pehmeitä uuniperunoita ja tomattikurkkusalaattia... Tämä on ehdottomasti mun suosikki. Varma valinta on purica s mlincima eli kalkkunaa ja kroatialaista kotitekoista pastaa. Siitä...

Sen seitsemää sorttia

Kroatiassa ruoka ja ruokakulttuuri vaihtelevat aluettain. Yhtä yhtenäistä ruokakulttuuria Kroatiassa ei ole, vaan kroatialainen keittiö on monien eri kulttuurien yhdistelmä. Se on huomattavan vaihtelevaa ja aluepainotteistakin. Kroatian ruokakulttuuri voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään: sisämaiseen ja välimerelliseen.  Kroatian sisämainen ruokakulttuuri on saanut vahvoja vaikutteita Itävalta-Unkariin alueelta, ja siinä on jossakin määrin turkkilaisia vaikutteitakin. Tälle keittiölle on tyypillistä ruokavalio vuodenaikojen mukaan,  slow-food – valmistamistapa sekä ruokalajien kirjo konstailemattomasta kansanruoasta aatelistapaisiin juhlaruokiin. Sisä mainen keittiö on aika raskas, varsinkin Välimeren keittiöön verrattuna. Liha on tärkein raaka-aine suunnilleen tässä järjestyksessä: sianliha, siipikarja, naudanliha, riista. Sisämaisessa Kroatiassa syödään – alueesta riippuen – paljon tuorejuustoa,  kalkkunaa ja ankkaa, sianlihasta jalostettuja tuotteita, papupatoja,...