Siirry pääsisältöön

Kroatialaisten ruokien pikakatsaus

Luvassa on pieni sukellus kroatialaiseen ruokamaailmaan. Maukkaita lukuhetkiä! :)

Tässä on etelä rannikon tunnetuin savustettu ilmakuivattu kinkku - pršut. Se on voimakkaasti suolainen, mutta erittäin hyvä.
 Itäisessä Kroatiassa tehdään paljon kotitekoisia makkaroita. Tämä kulen on ehdottomasti suosituin ja tulinenkin.
Kroatian tunnetuin juusto on Paški sir, se on tehty lampaan maidosta perinteisin keinoin.
Sarma. Siinä on särmää. Kyseessä on keittämällä valmistettu hapankaalikääryle, jossa on jauhelihaa ja riisiä. Tämä on yksi mun suosikkiruoista.
Musta risotto ei kuulu mun herkkulistalle, mutta monet tykkäävät siitä (kuten minun vanhemmat). Sen musta väri tulee mustekalan musteesta.
Grillaamalla paistettua lampaan lihaa... Voiko olla sen parempaa? Mureaa hyvin maustettua lihaa, pehmeitä uuniperunoita ja tomattikurkkusalaattia... Tämä on ehdottomasti mun suosikki.
Varma valinta on purica s mlincima eli kalkkunaa ja kroatialaista kotitekoista pastaa. Siitä tykkäävät isot ja pienetkin.
Fiš paprikaš eli tulista kalakeittoa. Se on jopa niin suosittu ruoka Kroatiassa, että vuosittain järjestetään valtakunnallinen kilpailu siitä kuka tekee parhaimman ja tulisimman kalakeiton. Tämä ei kuulu minun suosikkeihin.
Fritaja sa šparogama eli parsamunakas. Se on hyvää ja maukasta.
Čvarci näyttävät herkullisilta, mutta eivät ole terveellisiä. Eli ne ovat yksinkertaisesti ekaksi keittettyä ja sitten pasitettua porsaan läskiä.
Zagorski štrukli eli tuorejuustoleivos. Se on siitä hauska, että sitä voi tehdä keittämällä tai paistamalla. 
Kremšnita. Tätä on aina pakko saada Kroatiassa käydessäni. Se on perinteinen leivos ja se on teodella hyvää. Suosittelen lämpimästi kaikilla makean ystäville.
Makovnjača on unikonsiemenistä tehty kuiva kääretorttu. Se on hyvää, mutta sitä ei kannata syödä liian paljon... Alkaa nukuttaa...
Čupavci (suom. pörröiset). Ihana muisto lapuudestani... Aina kun oli jotkut juhlat, pöydässä oli näitä maukkaita pörröisiä kookoskakkuja.
Lettuja ja makeaa tuorejuustokastiketta, se tyypillistä kroatialaiselle ruokakulttuurille. Se on todella hyää, mutta sitä ei jaksa syödä liika, ettei tule paha olo sen makeudesta.
Paprenjaci. Ihanan pippurisia keksejä, joita voisi syödä vaikka kuinka paljon. Tämä, jos mikään, on perinteinen kroatialainen herkku. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kroatialainen joulu

Kroatialainen joulu on täynnä erillaisia tapoja ja perinteitä. Joulu on kristillinen pyhä joka on Kroatian kansalle erittäin tärkeä osa kulttuuriperintöä. Myös roomalaiskatollisuus on ollut ja vieläkin on vahvana vaikuttajana jouluperinteissä. Tässä blogitekstissä pääset kurkstamaan millainen se oli joskus ja millainen se on nykyään. Lisäksi lopussa kerron millainen joulu meidän perheellä oli tänä vuonna. Lahjojen antamistapa Joulujuhlien valmistelut alkavat lahjojen antamisilla. Kroatiassa on tapana, että pyhän Nikolauksen päivän (6.12.) vastaisena yönä lapset jättävät saappaansa ikkunalaudalle. Yön aikana Nikoaus jättää saappaisiin kilteille lapsille karkkeja ja taas tuhmille lapsille saappaisiin ilmestyvät vain vitsat, jotka sinne jättää Nikolauksen avustaja Krampus (joka kuvaa pahaa henkea tai paholaista). Nykyään lahjoja annetaan myös jouluna, joten lapset saavat kahdesti joulukuussa lahjoja. Aikoinaan perinteinen kroatialainen joululahja oli koristeltu omena, jonka pojat antoi

Sen seitsemää sorttia

Kroatiassa ruoka ja ruokakulttuuri vaihtelevat aluettain. Yhtä yhtenäistä ruokakulttuuria Kroatiassa ei ole, vaan kroatialainen keittiö on monien eri kulttuurien yhdistelmä. Se on huomattavan vaihtelevaa ja aluepainotteistakin. Kroatian ruokakulttuuri voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään: sisämaiseen ja välimerelliseen.  Kroatian sisämainen ruokakulttuuri on saanut vahvoja vaikutteita Itävalta-Unkariin alueelta, ja siinä on jossakin määrin turkkilaisia vaikutteitakin. Tälle keittiölle on tyypillistä ruokavalio vuodenaikojen mukaan,  slow-food – valmistamistapa sekä ruokalajien kirjo konstailemattomasta kansanruoasta aatelistapaisiin juhlaruokiin. Sisä mainen keittiö on aika raskas, varsinkin Välimeren keittiöön verrattuna. Liha on tärkein raaka-aine suunnilleen tässä järjestyksessä: sianliha, siipikarja, naudanliha, riista. Sisämaisessa Kroatiassa syödään – alueesta riippuen – paljon tuorejuustoa,  kalkkunaa ja ankkaa, sianlihasta jalostettuja tuotteita, papupatoja, unkarilaistyy