Luvassa on pieni sukellus kroatialaiseen ruokamaailmaan. Maukkaita lukuhetkiä! :)
Tässä on etelä rannikon tunnetuin savustettu ilmakuivattu kinkku - pršut. Se on voimakkaasti suolainen, mutta erittäin hyvä.
Itäisessä Kroatiassa tehdään paljon kotitekoisia makkaroita. Tämä kulen on ehdottomasti suosituin ja tulinenkin.
Kroatian tunnetuin juusto on Paški sir, se on tehty lampaan maidosta perinteisin keinoin.
Tässä on etelä rannikon tunnetuin savustettu ilmakuivattu kinkku - pršut. Se on voimakkaasti suolainen, mutta erittäin hyvä.
Kroatian tunnetuin juusto on Paški sir, se on tehty lampaan maidosta perinteisin keinoin.
Sarma. Siinä on särmää. Kyseessä on keittämällä valmistettu hapankaalikääryle, jossa on jauhelihaa ja riisiä. Tämä on yksi mun suosikkiruoista.
Musta risotto ei kuulu mun herkkulistalle, mutta monet tykkäävät siitä (kuten minun vanhemmat). Sen musta väri tulee mustekalan musteesta.
Grillaamalla paistettua lampaan lihaa... Voiko olla sen parempaa? Mureaa hyvin maustettua lihaa, pehmeitä uuniperunoita ja tomattikurkkusalaattia... Tämä on ehdottomasti mun suosikki.
Varma valinta on purica s mlincima eli kalkkunaa ja kroatialaista kotitekoista pastaa. Siitä tykkäävät isot ja pienetkin.
Fiš paprikaš eli tulista kalakeittoa. Se on jopa niin suosittu ruoka Kroatiassa, että vuosittain järjestetään valtakunnallinen kilpailu siitä kuka tekee parhaimman ja tulisimman kalakeiton. Tämä ei kuulu minun suosikkeihin.
Fritaja sa šparogama eli parsamunakas. Se on hyvää ja maukasta.
Čvarci näyttävät herkullisilta, mutta eivät ole terveellisiä. Eli ne ovat yksinkertaisesti ekaksi keittettyä ja sitten pasitettua porsaan läskiä.
Zagorski štrukli eli tuorejuustoleivos. Se on siitä hauska, että sitä voi tehdä keittämällä tai paistamalla.
Kremšnita. Tätä on aina pakko saada Kroatiassa käydessäni. Se on perinteinen leivos ja se on teodella hyvää. Suosittelen lämpimästi kaikilla makean ystäville.
Makovnjača on unikonsiemenistä tehty kuiva kääretorttu. Se on hyvää, mutta sitä ei kannata syödä liian paljon... Alkaa nukuttaa...
Čupavci (suom. pörröiset). Ihana muisto lapuudestani... Aina kun oli jotkut juhlat, pöydässä oli näitä maukkaita pörröisiä kookoskakkuja.
Lettuja ja makeaa tuorejuustokastiketta, se tyypillistä kroatialaiselle ruokakulttuurille. Se on todella hyää, mutta sitä ei jaksa syödä liika, ettei tule paha olo sen makeudesta.
Paprenjaci. Ihanan pippurisia keksejä, joita voisi syödä vaikka kuinka paljon. Tämä, jos mikään, on perinteinen kroatialainen herkku.
Kommentit
Lähetä kommentti