Siirry pääsisältöön

Kroatia ja sen värit

Kroatia. Tämä maa sisältää erilaisia makuja ja mausteita, värjeä ja rakenteita, iloa ja surua sekä rauhaa ja sotaa, mutta ennen kaikkea se sisältää kansan, joka on kokenut ja nähnyt verta, hikeä ja kyynneleitä, ollakseen tänään itsenäinen.

Kroatiassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Siksi tähän laitan videon, koska kuvat kertovat enemmän kuin tuhannet sanat.


Kuitenkin Kroatia ei ole pelkästään vain turistikohde. Sen historia ja kulttuuri tuovat siihen särmää ja kiehtovuutta. Esimerkiksi pöytätavat vaihtelevat eri alueilla: Dalmatiassa kaikki mitä on pöydällä on tarjolla, sen kun itse otat, mutta Slavoniassa heti jos lasi tyhjenee siihen jo kaadetaan kysymättä lisää. Myös mausteiden dominoivuus vaihtelee alueittain: Slavoniassa on tuliset ruoat, kun taas Dalmatiassa vallitsevat suola ja välimeren mausteet. Yksinkertaisesti sanottuna, yksi visiitti Kroatiaan ei riitä tutustumaan maan värikirjoon ja makuihin.

Itselleni Kroatia on erittäin tärkeä. Mie rakastan sen ihmisiä, elämän tyyliä ja tempperamenttisuutta. Rakastan kroatialaisuutta ja sen värjeä. Siksi suosittelen lämpimästi Kroatiaan tutustumista. Viikon loma ei riitä, vaan se kunnolla tutustuminen vaatii paljon pidemmän ajan.

Jos kiinnostut Kroatiasta, muínulta voi kysyä lisäinfoa.

Talo lähteen edessä: kuvan turkosin sininen kohta on 90m syvä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kroatialainen joulu

Kroatialainen joulu on täynnä erillaisia tapoja ja perinteitä. Joulu on kristillinen pyhä joka on Kroatian kansalle erittäin tärkeä osa kulttuuriperintöä. Myös roomalaiskatollisuus on ollut ja vieläkin on vahvana vaikuttajana jouluperinteissä. Tässä blogitekstissä pääset kurkstamaan millainen se oli joskus ja millainen se on nykyään. Lisäksi lopussa kerron millainen joulu meidän perheellä oli tänä vuonna. Lahjojen antamistapa Joulujuhlien valmistelut alkavat lahjojen antamisilla. Kroatiassa on tapana, että pyhän Nikolauksen päivän (6.12.) vastaisena yönä lapset jättävät saappaansa ikkunalaudalle. Yön aikana Nikoaus jättää saappaisiin kilteille lapsille karkkeja ja taas tuhmille lapsille saappaisiin ilmestyvät vain vitsat, jotka sinne jättää Nikolauksen avustaja Krampus (joka kuvaa pahaa henkea tai paholaista). Nykyään lahjoja annetaan myös jouluna, joten lapset saavat kahdesti joulukuussa lahjoja. Aikoinaan perinteinen kroatialainen joululahja oli koristeltu omena, jonka pojat antoi...

Kroatialaisten ruokien pikakatsaus

Luvassa on pieni sukellus kroatialaiseen ruokamaailmaan. Maukkaita lukuhetkiä! :) Tässä on etelä rannikon tunnetuin savustettu ilmakuivattu kinkku - pršut. Se on voimakkaasti suolainen, mutta erittäin hyvä.  Itäisessä Kroatiassa tehdään paljon kotitekoisia makkaroita. Tämä kulen on ehdottomasti suosituin ja tulinenkin. Kroatian tunnetuin juusto on Paški sir, se on tehty lampaan maidosta perinteisin keinoin. Sarma. Siinä on särmää. Kyseessä on keittämällä valmistettu hapankaalikääryle, jossa on jauhelihaa ja riisiä. Tämä on yksi mun suosikkiruoista. Musta risotto ei kuulu mun herkkulistalle, mutta monet tykkäävät siitä (kuten minun vanhemmat). Sen musta väri tulee mustekalan musteesta. Grillaamalla paistettua lampaan lihaa... Voiko olla sen parempaa? Mureaa hyvin maustettua lihaa, pehmeitä uuniperunoita ja tomattikurkkusalaattia... Tämä on ehdottomasti mun suosikki. Varma valinta on purica s mlincima eli kalkkunaa ja kroatialaista kotitekoista pastaa. Siitä...

Sen seitsemää sorttia

Kroatiassa ruoka ja ruokakulttuuri vaihtelevat aluettain. Yhtä yhtenäistä ruokakulttuuria Kroatiassa ei ole, vaan kroatialainen keittiö on monien eri kulttuurien yhdistelmä. Se on huomattavan vaihtelevaa ja aluepainotteistakin. Kroatian ruokakulttuuri voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään: sisämaiseen ja välimerelliseen.  Kroatian sisämainen ruokakulttuuri on saanut vahvoja vaikutteita Itävalta-Unkariin alueelta, ja siinä on jossakin määrin turkkilaisia vaikutteitakin. Tälle keittiölle on tyypillistä ruokavalio vuodenaikojen mukaan,  slow-food – valmistamistapa sekä ruokalajien kirjo konstailemattomasta kansanruoasta aatelistapaisiin juhlaruokiin. Sisä mainen keittiö on aika raskas, varsinkin Välimeren keittiöön verrattuna. Liha on tärkein raaka-aine suunnilleen tässä järjestyksessä: sianliha, siipikarja, naudanliha, riista. Sisämaisessa Kroatiassa syödään – alueesta riippuen – paljon tuorejuustoa,  kalkkunaa ja ankkaa, sianlihasta jalostettuja tuotteita, papupatoja,...