Siirry pääsisältöön

Matka Kroatian musikkiin

Nyt on vuorossa pikainen musiikkimatka Kroatiaan.

1. Marko Perković Thompson - Dolazak Hrvata
Tämä biisi kertoo Kroatialaisten tulosta Balkkanin niemimaalle. Se on todella isänmaallinen laulu ja sen laulaja Thompson ei laula paljon muuta kuin isänmaallisia biisejä. Thompson on yksi lempilaulajistani. Videon alussa rumpuja soittava poika on laulajan oma poika. Tässä biisissä on englannin kielinen tekstitys, joten voit jopa ymmärtää mistä tässä biisissä on kyse.
2. Slaven Bilić & Rawbau - Vatreno ludilo
Tämä on yksi monista Kroatian urheilun kannustuslauluista, mutta tässä on erikoista se, että sen on tehnyt mm. tämän vuoden Kroatian EM-jalkapallojoukkueen päävalmentaja Slaven Bilić. Tähän biisiin ei ole muuta sanottavaa paitsi, että valmentaja kannustaa tulisesti kotimaataan ja sen joukkuetta.
3. October Light - Croatia
Tämän biisin ovat tehneet viisi veljestä. Biisi on rento ja erittäin kroatialainen. Tämän biisin ainoa huono puoli on se, että videossa alussa menee 40 sekunttia ennen kuin musikki alkaa soimaan, mutta hyvää jaksaa odottaa.
4. Shorty - Dođi u Vinkovce
Muistan hyvin tämän biisin yläasteajoiltani. Tässä on sanomana on räppärin kotikaupungin arvostaminen. Itsellenikin Vinkovci on tuttu kaupunki. Tässä on kunnon annos räppiä.
5. Connect feat. Jelena Rozga - Dalmatinka
Tästä biisissä paistaa läpi kesän rentous ja pilke huumoria. Muuta en tästä sanokaan.
6. Klapa Cambi - Mirakul
Tämä laulu on alunperin eri esittäjän esittämänä, mutta mie tykästyin tähän a capella versioon enemmän. Klapat ovat Kroatian eteläisen rannikkoaleueen perinteiset lauluryhmät eli a capella tyyliset ryhmät.
7. Jacques Houdek - Stotinama godinama
Tässä biisissä jokin vetoaa minuun sävelessä ja siksi se on yksi suosikeistani. Jacques laulaa tässä rakkaudesta joka kestää yli sata vuotta.
8. Severina feat. FM - Italiana
Severina on yksi Kroatian suurimmista laulajadiivoista. Tämä on hänen uusi hittinsä. vaikka en tykkää Severiinan musiikista normaalisti, tämän rytmi vetää puoleensa.
9. Parni Valjak - Vjeruj
Bändin nimi on suomennettuna höyryjuna ja biisin nimi on usko tähän!
10. Nina Badrić - Dat će nam Bog
Tämä on sitä perus kroatialaista poppia. Nauttikaa siitä! :)
11. Prljavo Kazalište - Ljubav je...
Bändin nimi on likainen teatteri ja tämä laulu on nimeltään rakkaus on... Likainen teatteri eli Prljavo Kazalište on yksi Kroatian tunnetuimmista rockbändeistä. Tässä on sen uusin hittibiisi.
12. Luka Nižetić - Proljeće
Tässä on kivasti sekoitettu perinnemusiikkia ja nykymusiikkia ja siksi tämä on mielestäni hyvä. Biisissä lauletaan keväästä, kannattaa kuunnella.
Kroatian musiikki on mielenkiintoinen sekoitus poppia/dance musiikkia sekä perinteistä musiikkia. Rankempaa musiikkia siellä melkein ei olekkaan. Rockia löytyy, mutta hard metallia yms. ei löydy kovin helpolla. Kroatiassa radiosta tulee melkien pelkkää dance musiikkia ja poppia. Toivottavasti nautit tästä musiikkihetkestä! :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kroatialainen joulu

Kroatialainen joulu on täynnä erillaisia tapoja ja perinteitä. Joulu on kristillinen pyhä joka on Kroatian kansalle erittäin tärkeä osa kulttuuriperintöä. Myös roomalaiskatollisuus on ollut ja vieläkin on vahvana vaikuttajana jouluperinteissä. Tässä blogitekstissä pääset kurkstamaan millainen se oli joskus ja millainen se on nykyään. Lisäksi lopussa kerron millainen joulu meidän perheellä oli tänä vuonna. Lahjojen antamistapa Joulujuhlien valmistelut alkavat lahjojen antamisilla. Kroatiassa on tapana, että pyhän Nikolauksen päivän (6.12.) vastaisena yönä lapset jättävät saappaansa ikkunalaudalle. Yön aikana Nikoaus jättää saappaisiin kilteille lapsille karkkeja ja taas tuhmille lapsille saappaisiin ilmestyvät vain vitsat, jotka sinne jättää Nikolauksen avustaja Krampus (joka kuvaa pahaa henkea tai paholaista). Nykyään lahjoja annetaan myös jouluna, joten lapset saavat kahdesti joulukuussa lahjoja. Aikoinaan perinteinen kroatialainen joululahja oli koristeltu omena, jonka pojat antoi

Kroatialaisten ruokien pikakatsaus

Luvassa on pieni sukellus kroatialaiseen ruokamaailmaan. Maukkaita lukuhetkiä! :) Tässä on etelä rannikon tunnetuin savustettu ilmakuivattu kinkku - pršut. Se on voimakkaasti suolainen, mutta erittäin hyvä.  Itäisessä Kroatiassa tehdään paljon kotitekoisia makkaroita. Tämä kulen on ehdottomasti suosituin ja tulinenkin. Kroatian tunnetuin juusto on Paški sir, se on tehty lampaan maidosta perinteisin keinoin. Sarma. Siinä on särmää. Kyseessä on keittämällä valmistettu hapankaalikääryle, jossa on jauhelihaa ja riisiä. Tämä on yksi mun suosikkiruoista. Musta risotto ei kuulu mun herkkulistalle, mutta monet tykkäävät siitä (kuten minun vanhemmat). Sen musta väri tulee mustekalan musteesta. Grillaamalla paistettua lampaan lihaa... Voiko olla sen parempaa? Mureaa hyvin maustettua lihaa, pehmeitä uuniperunoita ja tomattikurkkusalaattia... Tämä on ehdottomasti mun suosikki. Varma valinta on purica s mlincima eli kalkkunaa ja kroatialaista kotitekoista pastaa. Siitä tyk

Sen seitsemää sorttia

Kroatiassa ruoka ja ruokakulttuuri vaihtelevat aluettain. Yhtä yhtenäistä ruokakulttuuria Kroatiassa ei ole, vaan kroatialainen keittiö on monien eri kulttuurien yhdistelmä. Se on huomattavan vaihtelevaa ja aluepainotteistakin. Kroatian ruokakulttuuri voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään: sisämaiseen ja välimerelliseen.  Kroatian sisämainen ruokakulttuuri on saanut vahvoja vaikutteita Itävalta-Unkariin alueelta, ja siinä on jossakin määrin turkkilaisia vaikutteitakin. Tälle keittiölle on tyypillistä ruokavalio vuodenaikojen mukaan,  slow-food – valmistamistapa sekä ruokalajien kirjo konstailemattomasta kansanruoasta aatelistapaisiin juhlaruokiin. Sisä mainen keittiö on aika raskas, varsinkin Välimeren keittiöön verrattuna. Liha on tärkein raaka-aine suunnilleen tässä järjestyksessä: sianliha, siipikarja, naudanliha, riista. Sisämaisessa Kroatiassa syödään – alueesta riippuen – paljon tuorejuustoa,  kalkkunaa ja ankkaa, sianlihasta jalostettuja tuotteita, papupatoja, unkarilaistyy