Siirry pääsisältöön

Veri on vettä sakeampaa

Krv nije voda. = Veri on vettä sakeampaa. Tämä sanonta on yleinen Kroatiassa. Sillä tarkoitetaan sittä, että pidetään sukulaisten kanssa yhtä. Sukulaisuus menee aina kaiken edelle kroatialaisten maailmassa. Tärkeätä on pitää yhteys sukulaisiin ja hypätä apuun tarvittaessa. Sama veri yhdistää sukulaisia olemaan toisilleen uskollisia. Tämä piirre näkyy jokaisessa suvussa. Sukulaisuus on kallisarvoista. Se, että pidetään omasta suvusta huolta on hieno juttu, mutta kun tulee riita parin sukulaisen välillä, silloin on suvun sotatanner pystyssä. Jokainen valitsee puolensa ja pitää puolta sille jota suosii. Joskus tälläiset riidat saavat aikaisiksi syviä haavoja sukulaisten välille. Kuitenkin useinmiten saman veren voima voittaa ja suvun rauha palautuu sitä myötä.

Itse olin nyt lomalla Kroatiassa ja siellä käydessä tapasin isäni sukua. Hienoa on huomata miten sukulaiseni välittävät minusta vaikka asun kaukana heistä. Aina kun heitä näen koen olevani samaa verta heidän kanssaan. Sukulaiseni myös hyvin selvästi ilmaisevat sukulaisrakkautensa ja koen kuuluvani heidän joukkoon, vaikka olen vain puoliksi kroatialainen. Isäni suku on ylpeä siitä, että heidän suvussa on suomalaisia. Minun on pakko kroatialaisena sanoa, että minulle suku on erittäin tärkeä (sekä suomen, että kroatian suvut). Siksi olen samaa mieltä, että krv nije voda. :)

Isälläni oli velipuoli, jonka vaimo ja lapset prheineen ovat elossa. Isäni velipuolen vaimon 70-vuotis syntymäpäivät sattuivat juuri lomalleni, joten pääsin niihin osallistumaan. Yllättävää oli huomata, että kaikki olimme siellä täysin samaa verta, vaikka kyseessä oli isäni velipuolen perhe. Tässä selvästi näkyy se, että Kroatiassa ei ole väliä sillä oletko sukua jollekin ensimmäisessä vai seitsemännessä polvessa. Pääasia on sama veri, vaikka se saattaa olla kaukainenkin. Lähi- ja kaukosukulaiset ovat yhtä tärkeitä suvun jäseniä. Täten kun Kroatiassa järjestetään sukujuhlat, paikan päällä saattaa olla todella paljon väkeä.

Kroatian sukulaisrakkaus voidaan ytimekkäästi verrata simpukkaan joka kasvattaa itsessään helmen. Sukulaisuus on arvokas helmi, josta pidetään huolta ja annetaan sen kasvaa yhä isommaksi ja hiennoimmaksi. Siitä helmestä ei helpolla päästetä irti, vaan sen edestä tehdään töitä ja uhrauksiakin. Kaikki yhden puolesta ja yksi kaikkien puolesta! Veri on vettä sakeampaa! Suku on arvokas helmi, pidä suvustasi huolta! :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kroatialainen joulu

Kroatialainen joulu on täynnä erillaisia tapoja ja perinteitä. Joulu on kristillinen pyhä joka on Kroatian kansalle erittäin tärkeä osa kulttuuriperintöä. Myös roomalaiskatollisuus on ollut ja vieläkin on vahvana vaikuttajana jouluperinteissä. Tässä blogitekstissä pääset kurkstamaan millainen se oli joskus ja millainen se on nykyään. Lisäksi lopussa kerron millainen joulu meidän perheellä oli tänä vuonna. Lahjojen antamistapa Joulujuhlien valmistelut alkavat lahjojen antamisilla. Kroatiassa on tapana, että pyhän Nikolauksen päivän (6.12.) vastaisena yönä lapset jättävät saappaansa ikkunalaudalle. Yön aikana Nikoaus jättää saappaisiin kilteille lapsille karkkeja ja taas tuhmille lapsille saappaisiin ilmestyvät vain vitsat, jotka sinne jättää Nikolauksen avustaja Krampus (joka kuvaa pahaa henkea tai paholaista). Nykyään lahjoja annetaan myös jouluna, joten lapset saavat kahdesti joulukuussa lahjoja. Aikoinaan perinteinen kroatialainen joululahja oli koristeltu omena, jonka pojat antoi

Kroatialaisten ruokien pikakatsaus

Luvassa on pieni sukellus kroatialaiseen ruokamaailmaan. Maukkaita lukuhetkiä! :) Tässä on etelä rannikon tunnetuin savustettu ilmakuivattu kinkku - pršut. Se on voimakkaasti suolainen, mutta erittäin hyvä.  Itäisessä Kroatiassa tehdään paljon kotitekoisia makkaroita. Tämä kulen on ehdottomasti suosituin ja tulinenkin. Kroatian tunnetuin juusto on Paški sir, se on tehty lampaan maidosta perinteisin keinoin. Sarma. Siinä on särmää. Kyseessä on keittämällä valmistettu hapankaalikääryle, jossa on jauhelihaa ja riisiä. Tämä on yksi mun suosikkiruoista. Musta risotto ei kuulu mun herkkulistalle, mutta monet tykkäävät siitä (kuten minun vanhemmat). Sen musta väri tulee mustekalan musteesta. Grillaamalla paistettua lampaan lihaa... Voiko olla sen parempaa? Mureaa hyvin maustettua lihaa, pehmeitä uuniperunoita ja tomattikurkkusalaattia... Tämä on ehdottomasti mun suosikki. Varma valinta on purica s mlincima eli kalkkunaa ja kroatialaista kotitekoista pastaa. Siitä tyk

Sen seitsemää sorttia

Kroatiassa ruoka ja ruokakulttuuri vaihtelevat aluettain. Yhtä yhtenäistä ruokakulttuuria Kroatiassa ei ole, vaan kroatialainen keittiö on monien eri kulttuurien yhdistelmä. Se on huomattavan vaihtelevaa ja aluepainotteistakin. Kroatian ruokakulttuuri voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään: sisämaiseen ja välimerelliseen.  Kroatian sisämainen ruokakulttuuri on saanut vahvoja vaikutteita Itävalta-Unkariin alueelta, ja siinä on jossakin määrin turkkilaisia vaikutteitakin. Tälle keittiölle on tyypillistä ruokavalio vuodenaikojen mukaan,  slow-food – valmistamistapa sekä ruokalajien kirjo konstailemattomasta kansanruoasta aatelistapaisiin juhlaruokiin. Sisä mainen keittiö on aika raskas, varsinkin Välimeren keittiöön verrattuna. Liha on tärkein raaka-aine suunnilleen tässä järjestyksessä: sianliha, siipikarja, naudanliha, riista. Sisämaisessa Kroatiassa syödään – alueesta riippuen – paljon tuorejuustoa,  kalkkunaa ja ankkaa, sianlihasta jalostettuja tuotteita, papupatoja, unkarilaistyy